Forum o zwierzętach WEJDŹ, ZAREJESTRUJ SIĘ!!
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 


Forum Forum o zwierzętach WEJDŹ, ZAREJESTRUJ SIĘ!! Strona Główna SZOK! STRASZNA PRAWDA O HODOWCACH KRÓLIKÓW!!
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Nie 19:53, 14 Maj 2006
Autor Wiadomość
Gekon
Administrator



Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Wąbrzeźno

Temat postu: STRASZNA PRAWDA O HODOWCACH KRÓLIKÓW!!

Ubój Należy rozpocząć od ogłuszenia królika. Aby wykonać tą czynność należy królika złapać za skoki i mocno uderzyć w kark pałką lub metalowym prętem. W tym momencie następuje zgon, wywołany jest on przez przerwania rdzenia kręgowego oraz wylewem krwi do mózgu.
Po ogłuszeniu królika przecina się ostrym nożem szyjne naczynia krwionośne. Po uboju należy królika zawiesić za tylne nogi, nadciąć skórę dookoła tylnych skoków, następnie wzdłuż ud (ze strony wewnętrznej) aż do odbytu i nasady ogona. Przednie nogi odciąć do stawu skokowego. Skórę ściągać ostrożnie w dół, używając noża jedynie do podcinania błon łączących skórę z mięsem. Odwracając skórę, odciąć uszy i dalej podcinać końcem ostrego noża skórę na głowie wokół oczu i warg.
Patroszenie królika rozpoczyna się od przecięcia brzucha - od odbytu do mostka, następnie wyjmuje się wnętrzności i wycina odbyt. Od wnętrzności należy oddzielić: wątrobę, serce płuca i nerki. Od wątroby od razu trzeba odciąć pęcherzyk żółciowy. Przewodu pokarmowego królika nie wykorzystuje się w żywieniu ludzi.
Tuszki królików obrazu po sprawieniu należy podzielić na części: przednią i tylnią. Cięcie robi się wpoprzek tuszki, w miejscu gdzie zaczynają się żebra. Bardziej umięśniona część tylna składa się z combra i udek. Od części przedniej odcina się głowę, oczyszcza z pozostałości skóry i usuwa oczy, żuchwy i zęby. Następnie oddziela się łopatki od części przedniej i odcina część piersiową od łaty brzusznej. Delikatne mięso z combra i udek może być smażone, pieczone lub duszone. Przednie części tuszy nadają się do duszenia i gotowania oraz na mielone masy mięsne.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Czw 18:54, 19 Paź 2006
Autor Wiadomość
Aguś




Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

Temat postu:

ja wychodze z tego działu ... ;(

tak .. .. .. . .. ja byłam świadkiem (już po )
zabiciu cielaczka ...

widziałam tylko jego wnętrzności ... o B ... ;(

tak samo z innymi zwierzętami ... Ja nie chce mięsa !!!

jak ja pomyśle ile zwierząt cierpi na świecie to ;( żla mnie ściska, że nie można nic zrobić ;(
ale czemu siła wyższa pozwala ? ;(


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  

Śro 21:03, 20 Gru 2006
Autor Wiadomość
Donia




Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

Temat postu:

Wiem ,że jestem nie w temacie ale jak sie dodaje obrazki

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  

Wto 20:18, 02 Sty 2007
Autor Wiadomość
ciekawa
Gość






Temat postu:

i co dalej ze skórką? jak ją sprawić by się nie zepsuła?
 
      Do góry  

Wto 14:29, 27 Lut 2007
Autor Wiadomość
Spoot




Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

Temat postu:

wow!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  

Sob 13:31, 17 Mar 2007
Autor Wiadomość
Hesham667




Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

Temat postu:

Only new videos!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin